Irondequoit Community Center

The Irondequoit Community Center project involved the adaptive reuse of 42,000 SF of the long-abandoned Irondequoit Mall. The interior and architectural team overcame the existing space’s challenges and evolving mall redevelopments to create an active, vibrant, and safe atmosphere that serves Irondequoit residents. The needs assessment was developed through extensive data gathering, benchmarking, and user group meetings.

The center’s layout is the result of multiple space planning exercises. The entry and main circulation are positioned beneath the skylight, solving noise separation, glare, and lighting obstacles. The skylight’s position and structure created several visual and auditory hurdles. To address this, walls were treated with acoustical wallcovering, panels, and a wood acoustical perimeter detail. Wall-mounted lighting illuminates the space.

The aesthetic blends recreation and hospitality to bridge the programs offered through the town. The high ceilings and light-colored walls provide a bright and inviting environment. Natural wood and stone elements provide warmth and comfort. Expansive interior views are achieved through an open floorplan, glass partitions, and transparent and translucent openings. Photography highlighting the town and its history can be found throughout the space.

Details

  • Size42,000 SF
  • Cost 10M
  • Completion 2021

Markets

Workplace Civic