Evergreen Center

Evergreen Health Services provides a broad range of medical, supportive and behavioral health services in the Buffalo area. To serve their expanding services and increasing staff, SWBR has worked with Evergreen to design a 5 story, 35,500 SF addition to their existing facility. The expansion includes administrative space, a Wellness Center and a 7,500 sf Primary Care Clinic. The addition utilizes a dramatic glass enclosed 4 story atrium to sensitively connect to the façade of the historic existing building.

SWBR structural engineers met the challenge to create a design to connect the modern addition to the existing historic structure without imparting significant load. New foundations were kept clear of the existing building at the lowest levels. The connecting bridges at upper floors were hung from the addition’s roof to keep them structurally independent. Additionally, a cost efficient “Sideplate” lateral force-resisting system was employed, a first in this area, saving steel tonnage and expediting erection.

Details

  • Cost 13M
  • Completion 2017